اصول اخلاقی مجله مطالعات حقوقی معاصر دانشگاه تبریز
مجله مطالعات حقوقی معاصر دانشگاه تبریز از اصول و قوانین کمیته اخلاق نشر (Committee on Publication Ethics) یا Cope و همچنین آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی به شرح زیر پیروی میکند:
اول - اطلاعات شخصی نویسندگان مقالات برای تمامی افرادی که به آن دسترسی دارند مانند سردبیر، اعضای هیأت تحریریه و دبیر اجرایی فصلنامه و سایر عوامل فعال غیر از نویسنده/نویسندگان مربوطه کاملاً محرمانه بوده و در هر زمانی از آن محافظت می شود.
دوم - مسئولیت علمی مقاله بر عهده نویسنده/ نویسندگان آن است و دیدگاه های نویسندگان مقالات لزوماً دیدگاه فصلنامه نیست.
سوم - ارسال مقاله توسط نویسنده به منزله دانستن و تبعیت از این اصول اخلاقی است:
اصول اخلاقی حاکم بر عملکرد نویسندگان:
1- نویسنده/ نویسندگان باید مقالهای علمی -پژوهشی از دستاوردهای تحقیقاتی مؤلف یا مؤلفان ارائه نمایند که دارای اصالت، نوآوری و ماهیت تحلیلی بوده و در چارچوب شیوه نامه مذکور در «راهنمای نویسندگان» سامانه فصلنامه باشد.
2- در نگارش مقاله باید روش پژوهشِ علمی رعایت شده و از منابع معتبر و اصیل استفاده شود.
3- درج نام نویسندگان به منزله نقش اساسی ایشان در تألیف مقاله است، بنابراین چنانچه نویسندگان مقاله در تألیف مقاله نقشی نداشته اند و از نام آنها سوء استفاده شده باشد، لازم است مراتب را بلافاصله از طریق ایمیل به سردبیر اطلاع دهند.
4- فردی که به هر دلیل نامش در کنار تولید کنندگان یک مقاله علمی قید شده است، در قبال محتوای علمی آن مقاله مسئول است. اعلام بی خبری یا تبری از فرایندی که منجر به تولید مقاله شده است در هر حال و به هر صورت غیر قابل قبول خواهد بود.
5- از تمام کسانی که سهم قابل توجهی در تألیف مقاله دارند به عنوان نویسنده/ نویسندگان مشترک نام برده شود و یا به عنوان همکار از آنها قدردانی شود.
6- نویسنده مسئول مقاله کسی است که در تهیه، آماده سازی، طراحی و اجرای مقاله سهم عمده را به عهده داشته است. نویسنده مسئول می بایست نسبت به وجود نام و اطلاعات تمامی نویسندگان و عدم وجود نامی غیر از نویسندگان مقاله اطمینان حاصل کند. همچنین وی باید یک نسخه از مقاله را به همه نویسندگان همکار ارسال و رضایت آنها را جهت ارسال مقاله به سامانه فصلنامه کسب کند.
7- نویسنده/نویسندگان از ابراز موضوعات حساس، غیراخلاقی، سلیقهای و شخصی، نژادی، مذهبی و دادن اطلاعات جعلی و نادرست و ترجمه از آثار دیگران بدون ذکر ارجاع دقیق در مقاله خودداری کنند.
8- کلیه تحقیقات، موضوعات و نقل قول هایی که در مقاله استفاده شده است، باید همراه با ارجاع دهی کامل و دقیق (مطابق راهنمای نویسندگان فصلنامه) باشد.
9- ارائه همزمان یک مقاله به چند نشریه و یا ارائه مقالات منتشر شده، پذیرش شده و یا در حال داوری در سایر نشریات داخلی یا خارجی خلاف قوانین است. در صورت مشاهده تخلف، سرقت علمی محسوب شده و سریعاً به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گزارش خواهد شد.
10- مقالات برگرفته از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی باید با هماهنگی و مجوز کتبی استاد راهنما ارسال شود.
11- نویسنده در هر زمانی که متوجه هر گونه خطا و بی دقتی در مقاله خود شود، سردبیر مجله را در جریان آن قرار داده و نسبت به اصلاح یا بازپس گیری آن اقدام می کند.
12- مسئولیت صحت مطالب، منابع و نظرهای ابراز شده در مقاله و نیز رعایت حقوق مؤلفان و پژوهشگران بر عهده نویسنده/نویسندگان مقاله می باشد.
13- نویسندگان باید به محرمانه بودن تمامی فرآیند ارزیابی مقاله احترام گذاشته و هویت خود را برای داوران آشکار نسازند. بنابراین فایل اصلِ مقاله نباید حاوی هیچ گونه اطلاعاتی در خصوص هویت یا مشخصات نویسندگان باشد.
14- مسئولیت گزارش تعارض احتمالی منافع و حامیان مالی پژوهش به عهده نویسنده مسئول است.
اصول اخلاقی حاکم بر اقدامات سردبیر:
1- سردبیر باید مقاله را تنها از نظر محتوایی و بدون توجه به نژاد، جنسیت، باورهای مذهبی، قومی، نژادی و یا جهت گیری های سیاسی نویسنده/ نویسندگان بررسی کند.
2- سردبیر نباید هیچ گونه اطلاعاتی درباره مقاله ارائه شده را جز برای نویسنده مسئول، دبیر تخصصی و یا سایر عوامل فصلنامه افشاء نماید.
3- سردبیر نمی تواند بدون اجازه کتبی از نویسنده، از موارد منتشر نشده در مقاله های ارسالی استفاده کند.
4- فرآیند داوری در این فصلنامه از نوع داوری بسته و دوسو ناشناس خواهد بود. بدین شکل که نه داور نویسنده را می شناسد و نه نویسنده از هویت داور مطلع است.
اصول اخلاقی حاکم بر نحوه قضاوت داوران:
1- داوری مقالات باید به منظور بهبود و ارتقاء سطح مقالات و براساس مستندات علمی و استدلال کافی بوده و تمامی نکات و ایرادات باید با وضوح و روشنی بیان شود و از اِعمال نظر سلیقه ای و شخصی در داوری مقالات خودداری شود.
2- داور باید هرگونه تشابه و یا همپوشانی بین مقاله های در دست بررسی و یا هر مقاله چاپ شده دیگر که از آن اطلاع دارد را به سردبیر اعلام نماید.
3- داوران باید به محرمانه بودن فرآیند ارزیابی احترام بگذارند. تمامی اطلاعات موجود در مقالات باید برای داور محرمانه تلقی شود. به استثنای افرادی که به وسیله سردبیر مجاز شناخته شده اند، نباید شخص دیگری در جریان اطلاعات موجود در مقاله قرار گیرد.
4- اطلاعات ویژه و یا ایده های به دست آمده در هنگام داوری باید مخفی نگه داشته شود و نباید برای منفعت شخصی از آن استفاده شود.
5- داوران نباید مقالاتی که منافع اشخاص، مؤسسات و شرکت های خاصی به وسیله آن حاصل می شود و یا روابط شخصی در آن مشاهده می شود را برای داوری قبول کنند.
6- هر داوری که احساس کند فاقد صلاحیت علمی لازم برای داوری است و یا مشکلات شخصی وی نظیر کمبود وقت یا عدم دسترسی به امکانات کافی و... می تواند موجب طولانی شدن بیش از حد مرحلۀ داوری گردد، باید صادقانه از روند بررسی مقاله انصراف دهد.
7- در صورتی که از داوران درخواست شود تا مقاله ای را ارزیابی کنند که قبلاً بررسی و ارزیابی شده است، آنها باید جزییات ارزیابی اولیه را به اطلاع سردبیر برسانند، مگر آنکه مشخص شود، درخواست ارزیابی مجدد توسط آنها مدنظر است.